IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Аватар: Природата на водата“ генерира 134 млн. долара в Северна Америка при дебюта си

Филмът обаче разочарова анализаторите с резултата си

10:15 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: 20th Century Studios
Снимка: 20th Century Studios

„Аватар: Природата на водата“ на Walt Disney генерира 134 млн. долара от кината в САЩ и Канада в дебютния си уикенд – резултати, които се оказаха под оценките за един от най-очакваните филми за годината, съобщава Bloomberg.

Очакваше се лентата да събере между 145 и 179 млн. долара, посочва Boxoffice Pro. Disney понижи собствената си прогноза за над 130 млн. долара в събота спрямо предишни очаквания за над 150 млн. долара.

„Природата на водата“ донесе още 301 млн. долара приходи на световно ниво, заяви компанията в неделя. Това включва около 57 млн. долара от Китай, където поредната поява на Covid-19 ограничи публиката. Disney очакваше продажбите от билети в Китай да бъдат между 50 и 100 млн. долара.

Цифрата изравнява филма на петата позиция сред най-големите премиери за годината на местно ниво с „Батман“ на Warner Bros. На първите две места в класацията са „Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" на Disney, който събра 187 млн. долара през май и „Черната пантера: Уаканда завинаги“ със 181 млн. долара през ноември, показват данни на Comscore.

Резултатите на „Аватар“ вероятно ще се сметнат за разочароващи за компании като AMC Entertainment Holdings и Imax Corp, които все още изпитват трудности да привлекат големи публики след пандемията. Много кина имаха големи надежди за лентата, а главният изпълнителен директор на АМС Адам Арън миналата седмица написа в Twitter, че гледането на филма на голям екран ще се превърне в „световен феномен“.

За Disney може да се окаже трудно и възстановяването на инвестицията. Според различни издания разходите за продукцията е над 350 млн. долара. Режисьорът Джеймс Камерън каза е интервю за GQ, че филмът ще трябва да е на трето или четвърто място в историята по най-печеливши филми, за да генерира печалба, което предполага, че постъпленията трябва да са над 2 млрд. долара.

Представянето на филма може да предизвика опасения и за бъдещото на франчайза като цяло. Disney е заснел два филма досега и планира общо пет, до 2028 г.

Първият филм за „Аватар“ е най-печелившият филм на всички времена с продажби за 2,92 млрд. долара. Това е потенциално най-значимият филмов франчайз от покупката за 71 млрд. долара на активите на Fox от Disney през 2019 г.

„Аватар: Природата на водата“ има още много време да генерира още продажби през следващите седмици. Само 4 други филма ще имат широка премиера в САЩ този месеца, което е наполовина спрямо преди пандемията, посочва Comscore.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още